stół cateringowy

Jak dobrać odpowiedni stół cateringowy?

Stół cateringowy jest jednym z tych elementów wyposażenia, który może się okazać niezwykle przydatny podczas organizacji różnego rodzaju imprez okolicznościowych. Służy on przede wszystkim do wygodnego serwowania posiłków, oraz poczęstunku gościom, którzy biorą udział w danej imprezie. Stoły tego typu mogą się bardzo mocno między sobą różnić, zarówno swoim kształtem, jak również i ich rozmiarami.

Wymiary stołów cateringowych

długi stół cateringowyObecnie, w różnego rodzaju sklepach internetowych jak również w innych miejscach, jest wiele tego typu stołów do wyboru. Jeśli chodzi o duży stół cateringowy, to podczas jego wyboru należy baczną uwagę zwrócić na jego kształt. Duże stoły cateringowe to przede wszystkim takie, których wymiary mieszczą się w graniach 740 mm wysokości i średnicy 1150 mm lub wysokości 740 mm i średnicy 1800 mm. Takie rodzaje stołów mogą się okazać bardzo przydatne przede wszystkim w czasie organizacji wszelkiego rodzaju imprez rodzinnych, gdy chce się zapewnić gościom możliwość dostępu do potraw i przystawek praktycznie z każdej strony stołu. W przypadku jednak, kiedy stoły muszą być ustawione wzdłuż ścian, zdecydowanie lepszym wyborem okazać się mogą stoły o budowie prostokątnej. Dzięki ich spójnym, klasycznemu kształtowi, stoły takie doskonale będą się wpasowywać w praktycznie każdy typ imprezy.

stół cateringowyDzięki ich kształtowi, możliwe będzie spójne połączenie kilku takich elementów wyposażenia w jeden. Prostokątne stoły cateringowe mogą mieć bardzo różne wymiary, szczególnie jeżeli chodzi o ich wysokość czy też szerokość. Jeżeli chodzi o te o wymiarach nieco przekraczających standardowe, to najczęściej wykorzystywane są te o wymiarach 1220 mm x 610 mm x 740 mm; 1520 mm x 700 mm x 740 mm; 1800 mm x 740 mm x 740 mm. Podczas wyboru odpowiedniego stołu cateringowego szczególnie tego o sporych wymiarach, należy baczną uwagę zwrócić na jego wagę. Ważne, aby stoły takie nie były nigdy zbyt ciężkie, gdyż znacznie utrudniać to będzie transport takich stołów w inne miejsce organizacji imprezy. Z drugiej jednak strony stoły o zbyt niskiej wadze, nie zapewniają odpowiedniego oparcia dla przechowywanych na nim potraw, oraz napojów.

Jednym z podstawowych elementów wyposażenia podczas różnego rodzaju imprez okolicznościowych, w tym również plenerowych. okazują się być stoły cateringowe. Bardzo ważne jest, aby rozmiar takich stołów, ich kształt, oraz waga, dostosowane były do planowanych dla takich stołów zastosowań. Tylko w takim wypadku, korzystanie z nich będzie się wiązało z określonymi korzyściami oraz z pewnością znacznie ułatwi organizację danej imprezy.